Bij de start van de behandeling is het niet ongewoon dat u wat ongemak, spierstijfheid, gevoeligere kaakgewrichten, wat meer speekselaanmaak kent. Dit vermindert geleidelijk aan, tot het bij de meeste patiënten na enkele weken verdwijnt.
Zelden ontstaan er klachten die het normaal functioneren belemmeren. Dergelijke klachten kunnen verschillende vormen aannemen:
- bewegingsbeperking in de kaakgewrichten en/of pijn na het uitnemen van het MRA: laat het MRA enkele dagen uit, doe zowel ‘s morgens als ‘s avonds de oefeningen (zie FAQ Wat doe ik na het uitnemen van het MRA?), schroef het MRA eventueel enkele slagen terug, en wanneer de klachten volledig of bijna volledig verdwenen zijn, start u terug met de behandeling. Indien de klachten dan opnieuw in alle hevigheid terugkeren neemt u contact op.
- moeite om de “beet” terug te vinden: laat het MRA enkele dagen uit, doe zowel ‘s morgens als ‘s avonds de oefeningen en in het bijzonder de oefeningen met het blauwe beetblokje (zie FAQ Wat doe ik na het uitnemen van het MRA?), schroef het MRA enkele slagen terug, en herbegin de behandeling wanneer de beet weer zo goed als normaal aanvoelt. Indien de klachten dan opnieuw de kop opsteken neemt u best contact op.
Dergelijke klachten zijn in de overgrote meerderheid van de patiënten van voorbijgaande aard.
Wanneer er ondanks het MRA nog klachten blijven bestaan rond snurken en slaperigheid, dan geeft dit aan dat het MRA hoogst waarschijnlijk de onderkaak nog wat verder naar voren moet brengen tijdens de slaap. Wanneer er in de loop van uw behandeling elastiekjes werden geplaatst op het MRA, dan dient u die af en toe te vervangen. Klik op de volgende link om de aanpassing van het MRA en de plaatsing van elastiekjes op het MRA nog eens in detail te bekijken.
Bekijk filmpjes
Allereerst gaat u de spieren van de kaakgewrichten terug soepel maken door het uitvoeren van enkele eenvoudige oefeningetjes. Vervolgens gaat u het MRA reinigen met de producten die u tijdens de plaatsing van het MRA werden uitgelegd.
Klik op de volgende link om deze oefeningetjes en de reinigingsprocedure nog eens in detail te bekijken, en geeft het paswoord in dat u per mail hebt ontvangen : Bekijk filmpjes
Zoals elke behandeling, kan een MRA ook nevenwerkingen oproepen. De meest gekende zijn een verhoogde speekselvloed bij de start van de behandeling en het gevoel dat de tanden ‘s morgens niet goed op elkaar passen. De patiënt krijgt oefeningen om dit effect te beperken. Vaak denkt men dat de kaakgewrichten te lijden hebben onder de behandeling, maar dit is bij de overgrote meerderheid van de patiënten niet het geval.
Het is uitzonderlijk dat de behandeling met een MRA moet gestopt worden omwille van nevenwerkingen.
Uw MRA-specialist kan nagaan of u voldoet aan de voorwaarden voor tussenkomst voor het MRA door het ziekenfonds, want dan wordt deze kost bijna volledig door het ziekenfonds vergoed gedurende een cyclus van 5 jaar.
Indien het ziekenfonds geen tussenkomst verleent, zal uw MRA-specialist in functie van uw gebitssituatie een duidelijke en vaste begroting opmaken.
Een MRA is internationaal een erkende en wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor snurken en OSA. De meeste patiënten ervaren een MRA als een welkome en goed verdraagbare behandeling, op voorwaarde dat het MRA door een ervaren MRA-specialist werd aangemeten.