Het mandibulair repositie apparaat of MRA is een beugel die over de tandenbogen van de onder- en de bovenkaak wordt geplaatst terwijl men slaapt.
Het MRA zorgt er voor dat de onderkaak naar voren blijft tijdens de slaap, zie blauwe pijl in de tekening. Zo verhindert het MRA dat de zachte weefsels van het gehemelte, de keelholte en de tong gaan trillen (snurken) en/of de luchtweg belemmeren (apneu).
Een goed en degelijk MRA vraagt een juiste voorbereiding. Die start met goed verzorgde tanden en tandvlees. Raadpleeg dus eerst uw tandarts om na te gaan of er nog tandzorgen moeten plaatsvinden.
De MRA-specialist controleert de conditie van de tanden, het tandvlees en de kaakgewrichten en besluit of een MRA al dan niet mogelijk is op tandheelkundige overwegingen.
De ernstgraad van uw OSA wordt weergegeven in een getal, de ‘obstructieve apnea-hypopnea index’ of OAHI geheten. Deze OAHI wordt berekend op basis van uw slaaponderzoek en dient gekend te zijn vooraleer een behandeling kan starten.
Vanaf een OAHI met 15 ademhalingsevents per uur slaap, kan u in aanmerking komen voor een volledige tussenkomst door het ziekenfonds van uw MRA. Het MRA kan ook een goede behandeling zijn indien u niet in aanmerking komt voor tussenkomst.
Bespreek de indicatiestelling tot MRA met uw diagnosticerende arts, NKO-arts of MRA-specialist van het OSA-centrum.
Bij de behandeling van OSA met MRA zorgen meerdere specialisten samen voor de diagnose, de beoordeling van geschiktheid, en uiteindelijk de plaatsing van het MRA en de opvolging van de behandeling.
De Belgische overheid heeft deze behandeling daarom geconcentreerd in OSA-centra, die aan strikte voorwaarden moeten voldoen. Voor u als patiënt is het belangrijkste dat uw ziekenfonds, samen met het OSA-centrum, zorgt voor de administratieve afhandeling van uw dossier en dat de belangrijkste kosten voor het MRA rechtstreeks met uw ziekenfonds worden geregeld gedurende een cyclus van 5 jaar. Dit alles op voorwaarde dat u zich op regelmatige tijdstippen aanbiedt voor opvolging, inclusief een slaaponderzoek dat de effectiviteit van het MRA aantoont.